Go Back   Sohbet Forumları > SohbetForumlari.Com ~Genel Kültür~ > Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri > Karadeniz Bölgesi
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Trabzon Akçabat Tarihi
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
3688

Kullanıcı Tag Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil
Okunmamış 01/07/2017, 06:49   #1
Moderator
Dunya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Sohbet Forumları - EN Kaliteli Paylaşım Platformu!
Üye No: 553
Üyelik tarihi: May 2017
Üye Grubu: Moderatör
Mesajlar: 72
Konular: 56
Şube: İstanbul Avrupa Şubesi
İlişki Durumu: İlişkisi Yok
Ruh Hali:  Sersem
Tuttuğu Takım:

Level: 7 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Paylaşım: 0 / 160
Güç: 24 / 3507
Tecrübe: 40%

Teşekkürler: 12
8 Mesajına 10 Kere Teşekkür Edildi
REP Gücü : 8
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : Dunya is on a distinguished road
Lightbulb Trabzon Akçabat Tarihi

Akçabat Tarihi


Kuruluş dönemini izleyen tarihsel gelişmeleri Roma, Bizans, Komnenos ve Osmanlı dönemi olarak 4'e ayırıp ayrı ayrı incelemek daha yararlı olabilir.

Roma Dönemi (MÖ 63-MS 395):
Romalılar, MÖ 63 yılında Pontos devletini yıkarak Doğu Karadeniz bölgesini egemenlik altına alırlar. Ne var ki gerek yerel kırallıkların direnişi gerek Roma ordusundaki iç çekişmeler bu egemenliğin kökleşmesini uzun süre geciktirir. Trabzon ancak MS 64 yılında Roma'ya bağlanır.

Bizans Dönemi (MS 395-1204):
Roma İmparatorluğu 395 yılında ikiye ayrılınca Trabzon gibi Akçaabat da Doğu Roma Imparatorluğu (Bizans) snırları içinde kalır.

Komnenoslar Dönemi (MS 1204-1461):
Bölgedeki Bizans egemenliğinin zayıflamasnı fırsat bilen Aleksios ve David Komnenos kardeşler, Gürcistan kraliçesi olan halaları Thamara'nın isteğiyle Gürcistan'dan Trabzon'a gelerek 1204 yılında Trabzon imparatorluğu'nu kurarlar. Devletin başına Aleksios Komnennos geçer. Kardeşi David Komnenos, batıya doğru akınlar yaparak devletin sımrlarını genişletme görevini üstlenir. Kısa sürede devletin sınırları eski Pontos sınırlarına ulaşır. .
Trabzon İmparatorluğu'nu kendi kurduğu devlete rakip gören İznik imparatoru Theodoros Laskaris ile anlaşan Selçuklar, Karadeniz ticaretini engeleyen Komnenoslar'a karşı savaş açarlar. Amasra ve Ereğli'yi ele geçiren Selçuklular Trabzon'u da kuşatırlar. Sinop savunması sırasında Selçuk hükümdarı İzzettin Keykavus'un eline geçen Aleksios her yıl Selçuklular'a vergi ödemek ve sınırlarını Kızılırmak'ın doğusuna çekmek koşuluyla özgürlüğüne kavuşur (1214). Komnenoslar'ın Selçuklular'a bağımlılığı Kösedağ Savaşı'na (1243) dek sürer.

Osmanlı Dönemi (1461-1922):
İstanbul'u fethettikten sonra Anadolu'nun kuzey bölümünü de topraklarına katarak tüm Anadolu'da Türk birliğini kurmak Fatih Sultan Mehmet'in en büyük ülküsüdür.
Fatih Sultan Mehmet, kimi kaynaklara göre 15 Ağustos, kimilerine göre 26 Ekim 1961 'de Trabzon'u fethederek bu ülküsüne ulaşır.
Böylece Komnenoslar dönemi kapanır. Akçaabat da Osmanlı İmparatorluğu'nun yapısı içinde yer alır.

Sargana Destanı

Akçaabat açısından Osmanlı döneminin en önemli olayı, 18 gemiden oluşan Rus donanmasının Sargana burnu önünden Kavaklı Köyü'ne doğru yaptığı çıkarmaya karşı yöre halkının yarattığı yiğitlik destanıdır. Genel tarih kaynaklarında yeterince yer verilmeyen bu olay 1810 yı.lının Ramazan bayramında yaşanmıştır. Muzaffer Lermioğlu savaşa katılanların yakınlarıyla görüşmeler yaparak olayın tüm ayrıntılarını öğrenir.

Sabahın alaca karanlığında Sargana burnu önünden karaya çıkan Rus askerleri, bir yandan Kavaklı köyünü ateşe verirken bir yandan siperler kazarak yerleşmeye girişirler.

Kavaklı köyü o gün, Ramazan bayramının sevincini yaşamak için uyanmıştır. Köyün erkekleri bayram namazı için camide toplanmıştı. Olayı ilk gören kadınlar ve çocuklar caminin çevresinde bağrışmaya başladılar. Namazını bitirip camiden çıkan erkekler hemen silahlandılar. Bu arada yardım için Akçaabat'a, çevre köylere haber saldılar.

Olayı duyan Akçaabat Ayanı Sakaoğlu Mahmut Ağa, derhal halkı silah altına çağırır. Eşi Ulve Hatun da kendisi gibi silahlanıp iki oğluyla birlikte eşi Mahmut. Ağa'nın yanında yer alır. Ağlarını ve Hatunlarını başlarında gören halk, kısa sürede toparlanıp Kavaklı köyünün yardımına koşar. Mahmut Ağa'nın habercileri Trabzon Valisi Çarhacı Ali Paşa'ya ulaşınca her yana haber salınarak toplanan yardım birliği, Kavaklı'ya doğru yola girer.

Bu sırada öncelikle Kavaklı, Darıca, Meşeli, Karaçam, Gökçebel köylerinden gelen kadınlı erkek.li savaşçılar, Dancalı Kanberoğlu Memiş Ağa komutasında saldırganlara karşı yiğitçe direnmektedir. Öğleye doğru önce Akçaabat'tan, hemen ardısıra Trabzon'dan gelen yardımcı birlikler köylülerin yanında yer alınca savaş iyice kızışır. Kıyıda demirleyen Rus donanmasının top desteğine Kireçhane tabyasından karşılık verilir. Bu arada Kaplanoğlu Mustafa Ağa yönetiminde Çarşıbaşı dolaylarından gelenler ile uzak köylerden silah ata ata yardıma koşanlar Türk cephesini iyice güçlendirir.

Savaş olanca şiddetiyle akşam karanlığına dek sürer. Ertesi gün tan ağarırken Çarhacı Ali Paşa yeniden saldırı emri verir. Rus'ların ön siperleri kısa sürede aşılır. İkinci siperler için korkunç bir boguşma başlar.

Kadınlar ellerine geçirdikleri balta, nacak, keser, orak, bıçak, kazma, kürek gibi ilkel silahlarla Ulve Hatun'un yanında ayrı bir birlik kurarak savaşın içine girerler. Bir zamanlar buralardan gelip geçen Amazonlar gibi karşılarındaki düşmana kan ağlatan bu kadınlar, savaşın yazgısını belirlemede çok etkili bir rol oynarlar. Savaş olanca yoğunluğuyla sürerken ön cephelerde bir er gibi savaşan Çarhacı Ali Paşa yaralanır. Savaşın yönetimini yeniden Sakaoğlu Mahmut Ağa üstlenir. Kadın erkek yediden yetmişe dek şaha kalkan direnişçiler karşısında şaşkına dönen Rus askerleri bozguna uğrayarak gemilerine doğru kaçışmaya başlarlar. Kaçamayanlar esir alınır.

Bu savaşta 48'i kadın, 921'i erkek olmak üzere toplam 969 savaşçımız şehit olur. 35 savaşçı da ağır yaralanır.Ruslar ise 1322 ölü, 48 yaralı bırakarak savaş alanından kaçarlar. Aynca 127 Rus askeri esir alınır. Savaşa katılmak için Rize, Of, Sürmene'den yola çıkanlar Yanbolu deresine, Tonyalılar Söğütlü'ye, Tirebolu, Görele ve Vakfıkebirliler Şalpazarı'na geldiklerinde zafer haberini alarak sevinçle geri döndüler...

___________________________________________

Ben Senin Yalnız Kalışlarında Tek Adresin Olamam..!
Dunya isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Dunya Kullanicisinin Son 5 Konusu
Baslik Kategori Son Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj
Sohbet makalelerı Duyurular Dunya 0 5037 10/10/2017 22:03
2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında Türkiye’nin En... Üniversiteler Dunya 0 3709 08/09/2017 16:09
Besinler nasil tuketilmeli? Diğer Tarifler Dunya 0 2643 01/08/2017 23:07
A ile baslayan tabirler A Dunya 0 6211 01/08/2017 22:56
Güneşsiz Bronzlaşma Cilt Bakımı Dunya 0 2940 01/08/2017 22:48

Okunmamış 28/07/2022, 13:00   #2
Üye
İsmail_Şener - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Sohbet Forumları - EN Kaliteli Paylaşım Platformu!
Üye No: 4788
Üyelik tarihi: Jul 2022
Üye Grubu: Üye
Mesajlar: 5
Konular: 1
Şube: Adana Şubesi
İlişki Durumu: Evli
Ruh Hali:  none
Tuttuğu Takım:

Level: 1 [♥ Bé-Yêu ♥]
Paylaşım: 0 / 8
Güç: 1 / 57
Tecrübe: 34%

Teşekkürler: 0
0 Mesajına 0 Kere Teşekkür Edildi
REP Gücü : 3
REP Puanı : 10
REP Seviyesi : İsmail_Şener is on a distinguished road
Standart

Teşekkürler.

___________________________________________

ASLAN CİMBOMLU
İsmail_Şener isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla

Etiketler
akcabat, karadeniz, tarih


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Sitemizde Yenimisiniz ? Yardım Konuları

Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:52.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1
İletişim - Arşiv - Kontrol Paneli